LIVE TEXT | Război în Ucraina. 54 de rachete și 11 drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, anunță Zelenski

LIVE TEXT | Război în Ucraina. 54 de rachete și 11 drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, anunță Zelenski

Este a 311-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că au fost interceptate joi 54 de rachete și 11 drone lansate de forțele ruse asupra Ucrainei. Au fost și câteva rachete care și-au atins ținta și au provocat pagube infrastructurii energetice.

FOTO Profimedia

UPDATE 05:40 Rachetă doborâtă în Belarus: Ucraina "nu exclude o provocare deliberată" a Rusiei

Kievul "nu exclude o provocare deliberată" a Rusiei pentru "a implica Belarus în război" după ce Minskul a anunţat joi că a doborât o rachetă antiaeriană ucraineană, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează AFP.

"Partea ucraineană nu exclude o provocare deliberată a statului terorist rus, care a calculat o astfel de rută pentru rachetele sale de croazieră pentru a provoca interceptarea lor în spaţiul aerian de deasupra teritoriului Belarus", a precizat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

Kievul s-a declarat, de asemenea, "gata să efectueze o anchetă în Ucraina asupra incidentului produs pe 29 decembrie pe cerul de deasupra teritoriului Belarus", a adăugat ministerul, precizând că doreşte să coopereze cu "experţi" internaţionali ale căror "state nu sunt asociate cu susţinerea" Rusiei.

Mai devreme joi, Minskul l-a convocat pe ambasadorul ucrainian şi i-a transmis că doreşte "efectuarea imediată a unei anchete aprofundate asupra circumstanţelor tirului cu rachetă, pedepsirea vinovaţilor şi luarea de măsuri globale pentru a împiedica pe viitor astfel de incidente, care ar putea avea consecinţe catastrofale", relatează Agerpres.

UPDATE 04:00 Peste 250.000 de case, fără electricitate în regiunea Kiev

Un nou atac masiv lansat de forțele ruse asupra Ucrainei a lăsat fără electricitate peste 250.000 de gospodării. Situația se va stabiliza în curând, potrivit declarațiilor șeful administrației militare regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba.

„De la ora 17:00, 250.000 de abonați sunt fără curent. Sunt sigur că în câteva ore situația va reveni la cifrele de ieri”, a spus Kuleba.

UPDATE 02:00 54 de rachete și 11 drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană ucraineană, anunță Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că au fost interceptate joi 54 de rachete și 11 drone lansate de forțele ruse asupra Ucrainei. Au fost și câteva rachete care și-au atins ținta și au provocat pagube infrastructurii energetice.

„Începând din această seară, există întreruperi de energie electrică în majoritatea regiunilor din Ucraina. Este deosebit de dificil în regiunea Kiev şi în capitală, în regiunea Liov, în Odesa şi în regiunea ei, în Herson şi în regiune, în regiunea Vinniţia şi în Zakarpattia”, a anunţat preşedintele ucrainean.

Zelenski le-a oferit cetățenilor asigurări că echipele tehnice fac tot posibilul să repare daunele astfel încât populația sănu resimtă consecințele atacului lansat de ruși pe timpul zilei de joi.

„Cu fiecare astfel de atac cu rachete, Rusia nu face decât să se afunde şi mai mult. Au din ce în ce mai puţine rachete. În schimb, statutul de cel mai mare terorist din lume va avea consecinţe pentru Rusia şi cetăţenii săi pentru o lungă perioadă de timp. Şi fiecare rachetă nu face decât să confirme că toate acestea trebuie să se încheie cu un tribunal. Şi asta este exact ceea ce se va întâmpla”, a adăugat Zelenski.

Zelenski avertizează asupra unor noi posibile atacuri ruse în următoarele zile

Liderul ucrainean i-a avertizat pe cetățeni că sunt posibile noi atacuri ruse chiar în ultimele zile din 2022. El și-a exprimat încrederea în puterea poporului său și consideră că rușii vor fi pedepsiți pentru tot răul făcut pe teritoriul țării sale.

„Mai sunt două zile din acest an. Poate că inamicul va încerca din nou să ne facă să sărbătorim Anul Nou în întuneric. Poate că ocupanţii plănuiesc să ne facă să suferim cu următoarele lovituri în oraşele noastre. Dar indiferent de ceea ce plănuiesc ei, noi ştim un lucru despre noi înşine: vom rezista. Cu siguranţă. Îi vom alunga. Nu există nicio îndoială în această privinţă. Iar ei vor fi pedepsiţi pentru acest război teribil. Pedeapsa maximă”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit news.ro .

UPDATE 00:00 Regiunea Herson a fost bombardată de 49 de ori într-o singură zi

Guvernatorul din regiunea Herson, Yaroslav Ianusevici, a declarat că trupele ruse au bombardat doar joi de cel puțin 49 de ori. În urma atacurilor ruse și-a pierdut viața un civil, iar nouă au fost răniți.

Cel puțin 3 civili uciși în urma atacurilor rusești

Cel puțin 3 civili și-au pierdut viața și șapte au fost răniți în urma atacurilor cu rachete în Ucraina. Cifrele au fost furnizate de Serviciul de Stat de Urgență ucrainean, potrivit Libertatea .

Olqksandr Khorunzhii, ofițer de presă al serviciului de stat de urgență, a declarat că două persoane au murit în regiunea Harkov și alta în Donețk.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990